Међународни дан Матерњег језика

Међународни дан матерњег језика се обиљежава сваке године 21. фебруара широм свијета. Основни циљ је да се подигне свијест о значају матерњег језика и мултилингвизма. Овај дан је успостављен 1999. године од стране УНЕСКО-а и обиљежава се редовно од 2000. године.

Наставнице српског језика, Драгица Икић и Гордана Папаз, као и учитељице, су на часовима српског језика говориле о значају  очувања српског језика. Оне су истакле да основно за преживљавање језика јесте да се преноси са кољена на кољено, да се пренесе дјеци и  да се писмо и језик његују у школама.

Брз живот, нове технологије, све мање читања, друштвене мреже и медији без лектора велики су кривци за кварење српског језика. Управо су ово разлози да се у нашој школи ове године стави акценат на кварење нашег језика, јер је присутна употреба страних ријечи у свакодневном говору. Некада је то оправдано (у пословном свијету) али углавном није.Библиотекар школе,  Мирослава Пјанић, је у сарадњи са учитељицама Миљаном Елчић и Наташом Бозало, у петим разредима, одржала радионице на тему „Жаргони, архаизми и стране ријечи у српском језику“. Ученици су активно учествовали у реализацији радионице. Урадили су зидни пано на којем су сликовито представили богатство нашег матерњег језика. Радионици су присуствовале представница World Vision-a, Биљана Ристић  и педагог школе, Бранка Петрић.